Het einde van een arbeidscontract is nooit leuk, maar het kan wel soepel en eerlijk verlopen—mits je goed op de voorwaarden let. Een beëindigingsovereenkomst, ook wel een vaststellingsovereenkomst (VSO) genoemd, is een manier om in overleg uit elkaar te gaan. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet benadeeld wordt? In deze blog vertel ik je waar je op moet letten!
- Wat is een beëindigingsovereenkomst?
Een beëindigingsovereenkomst is een schriftelijke afspraak tussen jou en je werkgever om je dienstverband met wederzijds goedvinden te beëindigen. Dit betekent dat je niet ontslagen wordt via een eenzijdige beslissing van de werkgever, maar dat jullie samen afspraken maken over je vertrek.
- Waarom zou je akkoord gaan?
Een vaststellingsovereenkomst kan voordelen hebben, zoals:
✅ Ontslagvergoeding – Vaak wordt een financiële vergoeding afgesproken.
✅ Afspraken over referenties – Je kunt regelen dat je een positieve referentie krijgt.
✅ Snellere afhandeling – Je voorkomt een langdurige ontslagprocedure.
Maar let op: het moet wél goed geregeld zijn!
- Waar moet je op letten?
Bij het tekenen van een beëindigingsovereenkomst moet je goed kijken naar de voorwaarden. Hier zijn de belangrijkste punten:
💰 Transitievergoeding
Krijg je de vergoeding waar je recht op hebt? Werkgevers maken vaak fouten bij de berekening, waardoor je minder krijgt dan je verdient.
📝 WW-uitkering
Wil je aanspraak maken op een WW-uitkering? Zorg ervoor dat de overeenkomst zo is opgesteld dat je niet verwijtbaar werkloos bent. Dit betekent onder andere dat de werkgever het initiatief tot beëindiging moet nemen.
🚫 Concurrentie- of relatiebeding
Soms blijven er beperkende afspraken gelden na je vertrek. Check of je na je ontslag nog ergens aan gebonden bent.
📆 Opzegtermijn
De juiste opzegtermijn moet worden aangehouden. Als deze niet klopt, kan dat gevolgen hebben voor je WW-uitkering.
- Veelgemaakte fouten bij de berekening van je vergoeding
Wist je dat er vaak fouten worden gemaakt bij het berekenen van je ontslagvergoeding? Dit kan je zomaar honderden of zelfs duizenden euro’s kosten! Controleer of jouw werkgever rekening houdt met:
✔️ Extra inkomsten – Krijg je een 13e maand, bonussen of ploegentoeslagen? Deze horen mee te tellen in de berekening.
✔️ Jaren als uitzendkracht – Heb je vóór je vaste contract als uitzendkracht gewerkt? Vaak tellen deze jaren ook mee!
✔️ Overwerk en toeslagen – Als je vaak overwerkt of onregelmatigheidstoeslagen krijgt, moeten die meegenomen worden in de berekening.
- Laat je overeenkomst controleren!
Een beëindigingsovereenkomst is niet niks. Je hebt het recht om bedenktijd te vragen en om juridisch advies in te winnen. Laat je overeenkomst altijd controleren door een arbeidsjurist of je vakbond.
⚠️ Tip: Neem geen overhaaste beslissing. Zorg dat je alles goed controleert voordat je tekent!
Slim vertrekken of valstrik?
Een beëindigingsovereenkomst kan een goede oplossing zijn, maar alleen als je weet waar je op moet letten. Wees slim, check de details en laat geen geld liggen!